Sarı Melekler, Amerikan filmlerinden görmeye alışık olduğumuz ancak Türkiye’de eşine az rastlanır bir gönüllü hasta destek grubu. Yıllardır Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bünyesinde hastalara destek oluyor, moral dağıtıyorlar. Hiçbir karşılık beklemeden, adlarına yaraşır şekilde…
Üniversite öğrencileri, ev hanımları, çalışan ve emekli toplumun hemen her kesiminden gönüllülerden oluşan Sarı Melekler, hedef gruptaki hastaların sosyal yaşamla barışmaları için canla başla çalışıyorlar.
Dünyada insanı mutlu kılan en önemli şeyin mutlu etmek olduğunu düşünen grubun başkanı Önay Köroğlu ile “Sevginin Olduğu Her Yerde Hayat Vardır” sloganıyla yürüttükleri “Sevginle Hayata Tutunuyorum” projeleri ve diğer çalışmaları hakkında konuştum.
Sarı Melekler oluşumu ne zaman ve ne amaçla kuruldu? Kaç kişiden oluşuyor?
Sarı Melekler, 1997 yılında Akdeniz Üniversitesi Sosyal Dayanışma Derneği’nin bir kolu olarak kuruldu. Yaklaşık 20 ila 25 kişiden oluşuyor. 2007 yılında derneğin feshedilmesi ile, hastalarımız tarafında istek yapılarak geri çağrıldık. 16 yıldır aralıksız çalışmaktayız.
Neden Sarı Melekler adını seçtiniz?
Sarı Melekler ismini önlük renginden aldı. Hastane personelinin önlüklerinden farklı kılınmak için önlük rengi açık sarı olarak seçildi.
Hastalara destek olmak için neler yapıyorsunuz?
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde her gün nöbet sistemi ile saat 10 ile 16 arası çalışan Sarı Melekler, tıbbi müdahalede bulunmadan, moral destekli ziyaretler gerçekleştirmektedir. Tedavide sevginin ve moralin tedaviye çok iyi bir etken olduğunu varsayarak, hastalarımızı mutlu etmeye çalışmaktayız. Refakatçisi olmayan hastalarımızın çalışma saatleri içinde evrak takibi, hasta bekleme, ilgilenme, kitap okuma gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılayarak, maddi imkanı olmayan hastalarımıza da çocuk bezi, büyük hasta bezi, ıslak mendil, yatak koruyucu, hasta arabası, pijama, gecelik, terlik gibi gereksinimler sağlamaktayız. Yine Hastane içinde bulunan çocuk oyun odasında hasta çocuklarımıza çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz: resim, müzik, film gösterisi gibi… Hasta yakınlarına hastane doktorlarının katılımını sağlayarak bilgilendirme seminerleri düzenlemekteyiz.
Tüm hastalarla mı ilgileniliyor yoksa sadece belirli bir hastalığa sahip kişilerle mi ilgileniyorsunuz?
Psikiyatri dışında tüm kliniklere ulaşmaya çalışıyoruz. Sorumlu hemşirelerimizin yönlendirdiği hastalarla ilgileniyoruz.
Hastalara moral vermeye çalışırken tanık olunan hikayeler nedeniyle gönüllülerin psikolojileri nasıl etkileniyor? Herhangi bir psikolojik destek alıyor musunuz?
Gönüllülerimiz belirli bir eğitimden geçerek çalışıyorlar. Psikolojik anlamda etkilenenler bizimle çalışamazlar. Bizler her nöbetten sonra mutlu ettiğimiz hastaların gülümsemeleri ile oldukça mutlu oluyoruz.
Logonuzu 12 yaşında bir çocuk tasarlamış? Nedir hikayesi, logo neyi anlatıyor?
“Sevginle Hayata Tutunuyorum” başlıklı AB projemiz ile logomuzun yapılması gerekiyordu. 12 Yaşındaki torunum Katre Fulya Öngören, bebekliğinden bu yana Sarı Melekler içinde büyüdü. Katkısı olsun istedi. Büyük bir hevesle logoyu çizdi. Kanatları sarı olan bir kadıncık yarattı. Bir nevi iyilik meleği diyebiliriz. Çevreden çok beğenildi logo. Daha sonra logomuz üyemiz Canan Öziş tarafından keçeden bir bebek haline getirilip çoğaltılarak açtığımız sergilerde yoğun alıcı buldu.
Sevginle Hayata Tutunuyorum projenizin kapsam ve amacından bahsedebilir misiniz biraz?
AB Projemiz, çalışmalarımız hakkında farkındalık yaratmak, gençlerimize örnek olmak ve çalışmalarımızı diğer illerde yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirildi.
Sadece Akdeniz Üniversitesi bünyesinde mi destek veriyorsunuz?
Şu an sadece Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde sözleşmeli gönüllü olarak çalışmaktayız.
Sarı Melekler’i başka illerde de örgütlemeyi düşünüyor musunuz?
AB Projemiz kapsamında Isparta’da çalışmalarımızı anlattık. Sonrası Ispartalı bayanlara kalıyor.
Para yardımı kabul etmediğinizi biliyorum, çalışmalarınızı nasıl finanse ediyorsunuz?
Başka illerde üye sayımız istediğimiz düzeye ulaşınca düşünüyoruz. Ancak, önce Antalya’da daha da çoğalmamız gerekiyor.
Yaptığınız çalışmanın herhangi bir maddi getirisi yokken nasıl motive oluyorsunuz?
Dünyada insanı mutlu kılan en önemli şey mutlu etmek bizce. Sarı Melekler, mutlu ederek, iyilik yaparak mutlu oluyorlar. Maddi kazanç sağlamadan da mutlu olabilmenin keyfini çıkartıyoruz. Hayırseverlerin yaptığı ayni yardımlar bizim için sevinç ve huzur kaynağı oluyor. Keşke tüm hastanelerde böyle çalışmalar yapılabilse.
Size destek olmak isteyenler neler yapabilir, size nasıl ulaşabilir?
Dernek olmadığımız için para yardımı almıyoruz. İhtiyaçlarımızı ayni yardımla sağlıyoruz. Kendi üyelerimiz ve çeşitli hayırsever kuruluşlar ile vatandaşlarımız yardımda bulunuyorlar. www.antalyasarimelekler.com adresimizde iletişim bilgimiz var. Yardımcı olmak isteyen kişiler web sitemiz kanalıyla bize ulaşıyorlar.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi