Sarı Melekler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde; gönüllü olarak 12 yıldır kesintisiz faaliyetlerine devam ediyorlar.

Sarı Melekleri sizlere tanıtmak, örnek model olarak Türkiye’nin her hastanesinde yaygınlaşmasını sağlamak için Ekip Başkanı Önay Köroğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Aylık toplantılarını yapmak üzere Flavius Estetik ve Güzellik Hastanesi’nin 11.katındaki bistroda buluşan Sarı Melekler; Flavius’un Antalya’da güzellik Hastanesi konsepti ile sağlık turizminin öncülüğünü üstlendiğini ifade ettiler.

İşte Gönüllü Hasta Ekibi’nin 12 yıldır çok sevilen Başkanı Önay Köroğlu’nun cevaplarıyla Sarı Melekler’in dünü, bugünü, yarını…..

Gönüllü Hasta Ekibi-Sarı Melekler nasıl doğdu ve bu günlere nasıl gelindi?

Emekli olduktan sonra bu tür bir faaliyette bulunmayı çok istedim.Daha önce Ankara’da hastanede gönüllü çalışmalar olduğunu biliyordum fakat o dönemlerde işim nedeniyle katılma fırsatım olmadı. Emekli olduğumda böyle bir proje olsa da yer alsam diye düşünürken, Sayın Dr Günseli Akaydın ve Sayın Asuman Uçar ile tanıştım. Kurucusu oldukları Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki derneğin bir kolu olan Gönüllü Hasta Ekibi-Sarı Melekler Grubunda yönetici olarak çalışmaya başladım.

Sizlere neden Sarı Melek deniyor?

Dernek kurucularımızdan Sayın Günseli Akaydın ve Sayın Asuman Uçar, bizlere hastanede giyeceğimiz önlükler için kumaş beğenin dediler.Kırmızı olmaz, Mavi Melek SSK’da var, yeşil olmaz derken çok pastel bir sarı kumaş beğendik. Böylece Sarı Melek olduk.

Hastalar veya hastane yönetimi mi verdi bu ismi size?

Sayın Dr.Günseli Akaydın ve Sayın Asuman Uçal’ın önlükten yola çıkarak bizlere yakıştırdığı bir isim oldu. Melek olacağımız belliydi ama rengimiz belli değildi.

Hastanede gönüllü çalışmak kolay bir iş değil. İlk dönemlerde gönüllü çalışacak kişileri nasıl buldunuz?

Önceleri çalışmak isteyen çok insan vardı fakat çalıştıkça öğrendim ki herkesin bu işi yapabilmesi mümkün değildi. Zamanla elenenler oldu ve halen ilk günden beri benimle beraber çalışan üyelerimiz var.Sayı olarak fazla değiliz ama bu kadar nitelikli insanı bir arada bulmak zor olduğundan 50 kişinin yapabileceği bir görevi 19 kişi ile yürütüyoruz.Sayı olarak fazla olursak çok daha güzel işler yaparız.

Sarı Melekler'in ilk günlerinde hastane yönetimi ile ilişkileriniz nasıldı?

Bu göreve başladığımızda ekip üyelerimizle birlikte hastanede bizi kucaklayacaklarını sanıyorduk.Böyle olmadı, çok mücadele verdik.Halen bizi tanımayanlar da var diyebilirim, bu durumu kabullendik ama kendimizi de kabul ettirmeye çalışarak sadece hastalara yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Hastaneden hasta hakları ve benzeri konularda eğitim aldınız mı?

İlk birkaç sene sonra en güzel şekilde bu işin eğitimle yapılacağını düşündüğümüz için Akdeniz Üniversitesi Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof.Dr. Hafize Öztürk’ten her sene yenilenen eğitimler aldık.

Hastaların sizin ziyaretlerinize yaklaşımları nasıl?

Çok mutlu olduklarını hissediyoruz Kendileri de öyle ifade ediyorlar.Ziyaretlerimize alıştılar ve bekliyorlar.

Hastalar için neler yapıyorsunuz?

Hastanede öncelikle çocuklar için bir oyun odası var.Bizim için çocuklar hastalar içinde en önemlileri. Oyun odasını her sabah açmak bizim en başta gelen görevlerimizden birisi. Çocuklara değişik faaliyetler yaptırıyoruz. Bayramlar ve yılbaşı gibi günlerde hastane personelinin hazırladığı program dahilinde destek veriyoruz. Kendi imkanlarımızla sağladığımız 2.nci el kıyafetleri temiz ve ütülü olarak ihtiyacı olan hastalara dağıtıyoruz.

Maddi yardımlarınız oluyor mu?

Çok büyük maddi yardımlar yapamıyoruz ama hastanın gidecek yol parası olmayabiliyor, çocuğuna altbezi alamıyor veya yemek parası olmuyor. Bunun gibi ufak ama onlar için çok önemli yardımları yapıyoruz. Ayrıca çocukların odada yaptığı resimleri kartpostal yaptırdık ve Dernek olarak satışından gelir elde ettik, yine onlar için kullanıldı.

Şu anda bir derneğe değil, hastane yönetimine bağlı olarak çalışıyorsunuz, bu da sizin için yeni bir gelişme.

12 sene sonunda yeni bir yapılanma denilebilir.Dernek dolayısıyla görevimiz sona ermişti ve elimiz kolumuz bağlandı ancak hastalardan büyük talep vardı, telefonlarımız susmadı hastane yönetimi ile görüştük ve anlaştık.Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Hastane yönetimine bağlı olarak çalışmaya başladık.

Sarı Meleklerin çalışma programı nasıl düzenleniyor?

Ayda bir ekip toplantısı yapıyoruz.Hem motivasyon hem de yapılacak işlerin ve programın görüşülmesi için. Bir nöbet listemiz var. Hergün 3-4 arkadaşımız çocuk kliniği, onkololoji kemoterapi servisinde,ortopedi ve genel cerrahi servislerinde görev yapıyor

Sarı Meleklerin çalışmaları örnek bir model olarak Türkiye'nin tüm hastanelerinde kadınlar tarafından hayata geçirilmeli. Sadece Antalya ile sınırlı kalmamalı bu faaliyetler.

Bütün illerimizde hatta köylerimizde,ilçelerimizde de tedavi merkezlerinde bu tür çalışmalar yapılabilir.Ben 12 senedir yapıyorum ve yorulmadım. İnsan istedikten sonra her şeyi yapabiliyor. Nöbetimde 3-4 kişiye yararlı olabildiysen ne mutlu bana.

Sarı Meleklerin 12 yıldır süregelen ekip başkanı olarak kadınlarımıza nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Bu veya buna benzer konularda gönüllü çalışmalar herkesin yaşamında olmalı.Emekli olduktan sonra çalışma hayatının temposunu bu tür faaliyetlerle sürdürdüm. Bunun yanı sıra her türlü kültür ve sanat faaliyetlerini de takip ediyorum.Bu işi yapmak isteyenlerin önünde aslında hiçbir engel yok. Değişik arkadaş çevresi ve dostluklar kuruyoruz. İnsanın kendine olan güveni bitmiyor.Ev hanımları da aynı şekilde bu tür faaliyetlerle hayatlarına anlam katabilirler.

Sarı Melekleri ekibinize seçerken hangi kriterlere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle bu ekipte yer alabilmek için, sempatik, güleryüzü, tatlı dilli ve dürüst olması gerekiyor.Hasta odasına girerken vereceği ışık ve konuşacağı sözler çok önemli.Dürüst olması, ekipteki arkadaş grubu ile olan ilişkisi ve nöbetlere sadık oluşu nedeniyle çok önemli. Bu bir ekip çalışmasıdır, kriterlere uygun gönüllüler olursa sırtımız yere gelmez.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hasta çocukların eğitimini sürdürebildiği bir de okul var değil mi?

Oyun Odasının yanında ilköğretim sınıfı var, onlarla da işbirliği içerisindeyiz. Teneffüse çıkan hasta çocuklar bizim oyun odasında vakit geçiriyorlar. Kırtasiye gibi ihtiyaçlarda onlara destek vermeye çalışıyoruz.

Sağlık konulu sivil toplum kuruluşları ile nasıl bir paylaşım ve işbirliği içindesiniz?

Çalışmalarımız sadece hastaneye yönelik oldu. Diğer sivil toplum kuruluşları ile şimdiye kadar bir işbirliği içerisine girmedik ancak Lösev Antalya Başkanı’nın böyle bir paylaşım talebi oldu.

Hastanede gönüllü çalışan kişiler olarak Türkiye'deki sağlık sistemini nasıl buluyorsunuz?

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Türkiye’nin en iyilerinden.Ufak tefek aksamalar olsa bile bu ülkemizin genel sıkıntısı.

Hastanede yaşanan eksiklikler veya şikayetler konusunda hastane yönetimini bilgilendiriyor musunuz? Sizin önerileriniz dikkate alınıyor mu?

Dernek çatısı altında çalışırken gördüğümüz eksiklikleri yönetim ile paylaşıyorduk.Bizim görüşlerimizle, hastane yönetiminin düşünceleri örtüşünce bir çok konuda ufak tefek gelişmeler oldu diyebilirim.

Hastanede size ait bir oda var mı?. Sizi aradıklarında nerede bulunuyorsunuz?

Hastanemizin 7. katında güzel bir oda tahsis ettiler. Bize ulaşmak isteyen ihtiyaç sahipleri orada buluyor arkadaşlarımızı. Aynı zamanda dağıtacağımız malzemeleri bu odada muhafaza ediyoruz.

Hastane ortamında ağır vakalar, ölümler gibi üzücü olaylarla karşılaştığınızda; ne kadar etkileniyorsunuz, ya da etkilenmemek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Etkilenmemek için öncelikle eğitim alıyoruz. İlk günlerimizi yaşayarak deneyimledik. kendimize dersler çıkardık Zor günler geçirdik, akşam evimizde mutsuz oluyorduk, oradaki acı enerji bizimle beraber geliyordu. Ama zamanla ve eğitim aldıktan sonra yok oldu bu etkilenişim.

Bir doktor bakış açısına mı sahip oldunuz?

Evet..empati ve sempatiyi harmanlayarak görevimizi sürdürüyoruz. Ben çocukların isimlerini ezberlemiyorum.Hastaya hasta olarak değil, insan olarak yaklaşıyoruz. Bizim için hastalık değil, hasta önemlidir. Doktorlar hastalığı tedavi etmeye çalışıyorlar, biz ise hasta ile ilgileniyoruz, onu mutlu etmeye çalışıyoruz.

Bir de nöbete gelenlerin faaliyetlerle ilgili notlar yazdığı bir defteriniz var değil mi?. Günlük gibi..

Hergün nöbete gelen arkadaşlar gün içinde yapılanları yazıyorlar. Hastaların durumları hakkında birbirimizi bilgilendiriyoruz.Hangi hastanın daha çok desteğe ihtiyacı var ise yönlendirme yapıyoruz.

12 yıllık uzun bir süreçte çok önemli deneyimler ve tecrübeler edindiniz. Tüm bunları herkesin faydalanması için bir kitapta toplamayı düşündünüz mü?

Dernek zamanında çok düşündük. Hatta bir arkadaşımız bir çalışma da yaptı ancak yarım kaldı.İnşallah aramızdan bir yazar çıkar ve bu projeyi gerçekleştirir.

Sarı Meleklerin bundan sonraki projeleri neler?

Daha önce dernek çatısı altında yaptığımız bu çalışmalar şimdi hastane yönetimi bünyesinde gerçekleştiriliyor. Her şeyden önce yönetiminin çizgisinden çıkmadan yapabileceğimiz çok güzel işler var. Ama üye sayımızın çoğalması gerekiyor.Bunun içinde Antalyalı kadınlardan bahsettiğim kriterlere uygun kişiler olursa işbirliğine davet ediyoruz.

Kaynak: turizmhaberleri.com